Автор: Тончо Краевски, Филтър. Следвайте Гласове в Когато осъмнахме с новината, че

...
Автор: Тончо Краевски, Филтър. Следвайте Гласове в Когато осъмнахме с новината, че
Коментари Харесай

Театърът е политически натоварен по своята същност. Аристофан и Шекспир не са били нито аполитични професионалисти, нито криптофашистки дядовци рокаджии

Автор: Тончо Краевски, " Филтър ". Следвайте " Гласове " в 
Когато осъмнахме с новината, че някой е къртил табелки от вратите в Народния спектакъл „ Иван Вазов “ и е писал гръмки революционни послания по нощите, на първо време ме напуши смях. Смешно ми е, тъй като тази акция лъха на алкохолни изпарения и на утринно разкайване. Коридорите на театъра са ставали очевидци на всевъзможни случки, трансформирали се след това в градски митове, и си мисля, че и тази можеше умерено да влезе в апокрифния канон на чаровните театрални изцепки.

Мълчанието на създателя в първите няколко дни след слагането на спонтанната апаратура ме окуражи да считам точно това. Но тъй като на всички беше ясно кой е, а и тъй като утринното разкайване, което покълва у всекиго след тежка нощ, може да израсне и да стане съвест единствено в случай че не го преполиваме, най-после пристрастеностите са взели връх. Александър Морфов „ пое отговорност “ за стореното. Пиша това в кавички, тъй като той нямаше за същинска цел да се саморазкрие като причинител, а да се оправдае. Авторството беше станало към този момент ясно и на обществото, и на полицията. По-скоро създателят реши да разгласи „ какво е желал да каже “.
Какво е то? То излиза наяве на първо време от формата. Защото каквото е сторил, той не го е сторил обществено. Публичност му беше дадена от Васил Василев и Велислава Кръстева. Дори на листа, който е залепил, не се е подписал с името си. Там има единствено неразбрано написано „ връзки с обществеността “. Така че за „ митинг “ не може да става и дума. Морфов се опита да се самоизтълкува по този начин, т.е. да трансформира изцепката си в митинг, тогава когато гордостта му към този момент го изискваше.
Ръководството може би е избързало с викането на полиция. Велислава Кръстева можеше да опровергае слуховете, че става дума за вандалска демонстрация, вместо това да каже, че е било комичен пърформанс, прибавка на „ Хъшове “, и че когато Морфов тръгне да слага „ Сирано дьо Бержерак “, тя ще чака на вратата си любовно писмо. Тогава сътрудника й щеше да е компрометиран, само че и да има къде да се отдръпна. Да, единствено че не съм на нейно място и не знам по какъв начин щях да отвръщам на секундата. Още повече че не познавам Морфов, до момента в който сътрудниците му несъмнено знаят по-добре на какво е способен; аз виждам единствено нелепото в хъшовските му закани, само че тези смешни ексцесии могат да имат и рискова страна, след това отново да се съжалява и така нататък Който е чел повестта, знае. Една жена не е длъжна да поема този риск.

Така или другояче, Морфов си е решил, че няма да дава заден ход и ще упорства на своето, до момента в който черното не стане бяло. Ситуацията погрозня тогава, когато в медиите се надигнаха гласове в негова поддръжка, в това число и от самия министър на културата, с цел да се трансформира черното бяло. Ако човек си пусне тв приемника, ще си рече, че въпросът касае политическите възгледи на Морфов и работната нравственос на Кръстева, а не противоположното – нейните политически възгледи и неговата работна нравственос. Недопустимо било политически лица да работят в Народния спектакъл. Институцията била деполитизирана. Човек ще си каже, че става дума за съда, армията или тайните служби. Деполитизацията е доста последна мярка, която се постанова навсякъде във фашистките режими, а в демократичните страни тя е непокътната единствено за репресивните органи. Директорът на театъра възрази, че измежду чиновниците има хора с всевъзможни възгледи и политически лоялности. Това в действителност е по този начин: самият Васил Василев е ляв човек, бил е заместник-министър на културата по времето на Българска социалистическа партия. Захари Карабашлиев е основател на „ Да, България “.
Явор Гърдев постоянно се е изказвал елегантно, само че задоволително ясно за политическите си възгледи. Снежина Петрова и Владимир Пенев, артисти в трупата, са се снимали в избирателен клип на Реформаторския блок. Пенев пък беше и длъжностен министър на културата. Само за тези се сещам в този момент, не желая да ги изтипосвам на лист, не е това концепцията. Но в случай че въобще някоя партия има „ политическа ръка “ в театъра (по израза на Минеков), тя несъмнено не е Движение за права и свободи. Нито пък позицията на пиар дава някакъв площад за пробутване на политическа агитация или най-малко аз не съм чул Кръстева да мушка листовки на Движение за права и свободи отдолу под билетите за спектакъл, които добре се продават, откогато тя е на поста.
Но когато шефът Василев посочи политическия плурализъм на екипа си, Захари Карабашлиев се обиди и напусна. Не бил знаел, че е комплициран за баланс за Кръстева, а считал, че е там поради професионалните си качества. Разбира се, това е неговата интерпретация на казаното. Всъщност той не е назначен да балансира Кръстева повече, в сравнение с тя е назначена, с цел да балансира него. Тяхното разграничение е индиректно удостоверение точно за това, че те са били селектирани на професионален принцип.
Нейсе, до края на седмицата се наложи интерпретацията, че има някакъв политически разкол в театъра, породен от Василев, в центъра на който е пиарката. Но в случай че в действителност е по този начин, то за какво този разкол настъпи половин година след нейното назначение и повече от месец откакто тя придружи Ахмед Доган до изборната урна? Гвоздея в програмата закова министър Минеков в неделя, когато в описа в Би Ти Ви, че е извикал Василев в кабинета си още преди месец и му бил споделил, че ще стане проблем около това предопределение. Предупреждението му би се потвърдило като предвидлив съвет, в случай че Кръстева беше забъркала скандал към себе си. Но в случай че тя е станала обект, а не индивид на абсурда, думите на Минеков към шефа звучат в този момент по-скоро като да са били опасност. Мнимата опасност е следната: тя има политическа принадлежност, поради която няма да бъде търпяна в Народния спектакъл и ще се откри манджурски претендент, който да прогони тази жена (в името на морала, схваща се).
Театърът е политически претрупан по своята същина. Аристофан и Шекспир не са били нито аполитични експерти, нито криптофашистки дядовци рокаджии. Театърът е там, където се води най-дълбокият, най-интимният, най-болезненият и най-очистителният разговор в едно общество. Или най-малко по този начин би трябвало да бъде. Българският спектакъл се нуждае от повече политика, от нови представления на политическа тематика, които да ни оказват помощ да сложим разликите си в историческа вероятност. „ Чамкория “ и „ Народът на Вазов “ поставят основата на нещо такова. Когато забележим по какъв начин са постъпвали българите преди нас, по какъв начин са обиждали, по какъв начин са съдили, по какъв начин са коствали всякакви неща, за които след това са съжалявали, ще разберем, че България не стартира и (дай Боже) не свършва с нас. На сцената има място за всички, в това число за антагонистите.
 
Източник: 
 
 
 
 
18 Ное 2022133513 Ное 2022319412 Ное 202267809 Ное 2022321125 Окт 2022398324 Окт 2022482Коментари„ Чамкория “?20 Ное 2022 13:20ч.
Благодаря, " различен път "!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Читател20 Ное 2022 13:39ч.
Много добър коментар от Тончо Краевски. Поздравления!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати криптофашистки дядовци рокаджии???20 Ное 2022 15:45ч.
Аз се сетих единствено за един подобен - Евгений Дайнов.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ГигаВат20 Ное 2022 16:16ч.
И аз незабавно се сетих за тоя:)) Много положително попадение.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати colibri20 Ное 2022 17:03ч.
Г-н Морфов може би би трябвало да си направи личен театър-сам да си избира персонал/админ./, артисти, режисьори и различен тип персонал-подкрепящи неговите политически възгледи. Винаги съм считала, че в театъра нямат значение полит. възгледи, а там се събират хора,които желаят публиката да оцени инвестиции от тях труд и посредством аплодисментите си да ги възнагради. Явно съм бъркала... Нар. спектакъл не заслужава това.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Не Ти20 Ное 2022 17:21ч.
Тончо, може и да има някакво съображение в това, което пишеш, само че аз считам, че създателите би трябвало да реагират превантивно... в случай че понякога вървиш на спектакъл, ще установиш, че това са местата, където трепти последната искрица, която припомня за културното великолепие на българската нация, обяснимо е, че би трябвало да се пазят... пиша това, единствено тъй като знам, че ти самият си извънредно надарено момче, опитвай се да бъдеш справедлив и необятно скроен, ти също принадлежиш към този изчезващ тип...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати СВЕТЛЕТО20 Ное 2022 19:53ч.
Малко " Много звук за нищо " ми идва всичко. Аман към този момент. Все на Морфов нещо му пречи, все на Морфов нещо не му е тъкмо. Все той. Най- великият
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати СВЕТЛЕТО20 Ное 2022 19:57ч.
, най- най- най! Ай стига към този момент. Защо се върна от Русия? Нали там всичко беше тъкмо както той си го показва? Или и там е било тясно за " великия " гений? Няма нищо по- страшно- и по- жалко- от ИСТИНСКИ ТАЛАНТЛИВ ЧОВЕК, който отхвърля да проумее елементарния факт, че вселената не му е длъжна. И не се върти поради него. За протокола- всевъзможни политиканствания са ВРЕДНИ за който и да било културен институт. Културата Е политика, само че политиката НЕ Е просвета. И особено за посредствения Минеков- заплатите на артисти, музиканти, балетисти ТРЯБВА да са ПОНЕ 5 000 лв.!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Ким Чен Ун21 Ное 2022 9:09ч.
От комунизъм към фашизъм и консерватизъм се минава доста елементарно, само че към демократизъм е невероятно.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Ясен21 Ное 2022 9:57ч.
Чудесен коментар и жанр на писане!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Телемана21 Ное 2022 22:05ч.
Кръстева се посочила отвън театъра, което Морфов счита за политика в театъра. Морфов хулиганствал вътре в театъра, с цел да покаже, че е аполитичен
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани16 Ное 2022211219 Ное 202263918 Ное 2022194624 Sep 20222879
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР